Optik Sistemlerde Bakım Ve Kalibrasyonun Önemi

Temiz bir optik aksam ve mükemmel görüntüler için bakım temel şarttır. Kullanıma ve ortama bağlı olarak düzenli aralıklarla mikroskop bakımı yapılması önemlidir.

Üretim sahasındaki cihazlar için 6 ay, ayrı bölümlerde kullanılan cihazlarda max. 1 yıllık zaman aralığında bakım yapılması önerilmektedir. Bu süre mikroskobun kullanıldığı sektöre, ortama, incelenen numuneye vb. parametrelere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.


BAKIM VE KALİBRASYONU YAPILMAMIŞ
MİKROSKOP İLE MİKRO YAPI GÖRÜNTÜSÜ
BAKIM VE KALİBRASYONU YAPILMIŞ
MİKROSKOP İLE MİKRO YAPI GÖRÜNTÜSÜ

Düzenli bakımları yapılan mikroskopları daha uzun süre sorunsuz olarak kullanmak mümkündür. Üretim kaynaklı yada ortamda bulunan tozlar zamanla objektiflere ve optik aksama yapışır. Sonrasında oluşan toz tabakası mercek ve prizmalarda tekrar onarımı mümkün olmayan çizilmelere ve aşınmalara neden olur. Zamanla oluşan bu tabakalar ışık kaynağını da etkiler. Işık kaynağının bir süre sonra yetersiz kalması ve gerekli ışığı verememesi bu nedenledir.


BAKIMDAN ÖNCE TERS TİP METAL MİKROSKOBU
BAKIMDAN SONRA TERS TİP METAL MİKROSKOBU

Mikroskop bakımı, yapılan ölçümlerde oluşabilecek hata oranını azaltır. Bakım ve kalibrasyon, mikroskoplarda kaliteli görüntüler ile ölçüm doğruluğu için en önemli parametrelerdendir. Gerek donanımsal gerekse yazılımsal olarak yapılan kalibrasyonlarda ölçümlerdeki sapma oranı minimuma indirilir.