HAZIRLIK VE UYGULAMA YÖNTEMİ

Çimento bileşiminde mukavemet verici olarak görev yapan alit (C₃S), belit (C₂S), periklas (MgO) ve diğer bileşenlerin tane boyutlarının ölçülmesi  ve faz oranlarının belirlenmesi çimentonun özellikleri hakkında bilgi edinmemiz bakımından son derece önemlidir.

Aşağıdaki görüntüler metalografik olarak hazırlanmış ve ardından ışık mikroskobu altında çekilmiş çimento mikro yapı fotoğraflarıdır. Tüm fazların net şekilde görünebilmesi için optik kalite son derece önemlidir. Optik kalite arttıkça görünen renk sayısı yani faz sayısı da artar.

 

Resim 1: Çimento mikro yapı görüntü.

 

Resim 2: Çimento mikro yapı görüntü.

 

Resim 3: Çimento mikro yapı görüntü.

 

Resim 4: Çimento mikro yapı görüntü.

 

 



UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

  1. Numunede, hazırlama yönteminden kaynaklı çizikler ne kadar az olursa o kadar kesin sonuçları kolayca alacağınız kesindir.
  2. Ölçümlerinizden emin olmak için, cihaz ve yazılım kalibrasyonlarının doğru, yazılımın ölçüm sonuçlarının kontrol edilebilir olduğundan emin olunmalıdır.


ANALİZ SONUÇLARI

Tane boyutu analizi manuel ya da otomatik olarak yapılabilir. Otomatik analizde yüzlerce taneyi taradığımız için daha doğru sonuç elde ederiz.

Faz analizi için renkli fazları ayırt edebilecek bir yazılıma ihtiyaç vardır.

 

Resim 5: Analizi yapılan mikro yapı görüntüsü. 

 

 

Resim 6: Tane boyutu analizi.  

 

 

 

 

Resim 7: Faz analizi. 

 

 

 



KULLANILAN EKİPMANLAR

 

Her tür üstten aydınlatmalı endüstriyel ışık mikroskobu ile bu yapıların görüntülenmesi mümkün iken farklı tiplerdeki mikroskoplar numunenin hazırlanması veya numune yüzeyinde gezinme kolaylığı gibi farklı avantajları barındırmaktadırlar. Kullanıcıların kullanım pratiği, numune çeşitliliği ve şekline göre uygun mikroskopların seçimi her firma ve kullanıcıya göre farklılık göstermektedir.

 

Farklı yazılımların kabiliyetleri ise kullanıcıya kolaylık, hız ve doğruluk anlamında önemli farklar sağlamaktadır. Kullanıcılara yol gösteren ve ölçümlerin tek tek de doğrulamasının yapılabildiği yazılımlar, analiz şeklinin de tespit edilerek kontrol edilmesi açısından önemlidir.

                                         

 

 

 

                                     

 

Resim 8 : Nikon MA100N ters metal mikroskobu                                           Resim 9 : Clemex Vision Lite Görüntü Analiz Sistemi 

 

 

 

 

 

                                                                                                 

 

 

 

 

 

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

 

  1. Mikroskobunuzun çözünürlük değerleri belirleyici bir başka değerdir. Eğer mikroskobun göremediği mikro yapılar var ise yazılımınızın bunu görerek doğru hesaplaması mümkün değildir.
  2. Bazı yazılımlar modül eklenerek standartlara uygun sonuçları vermekle beraber renk yakalama özelliği olan tüm yazılımlarla otomatik analiz yapmak mümkündür.
  3. Yazılımın hangi standartların, hangi metodlarını kullanarak ölçüm yaptığını öğrenmek ve mümkünse bunları doğrulamak önemlidir.
  4. Yazılımlarla uyumlu çalışan kameralar açısından kameranın mega pikselinden daha önemli olan detay sensör kalitesidir. CCD veya CMOSIS gibi sensörlerde detay görmek daha mümkünken, özellikle bu sensörlerde ekstra yüksel piksel sayısına sahip kameralar görüntü analizinde kullanılmayan kalıntı piksel, veri işleme sırasında görüntü yavaşlaması ve bilgisayarda donma gibi problemler oluşturabilmektedir.
  5. Arka arkaya alan tarayarak toplam bir analiz sonucu çıkartan ve bu konuda size yol gösteren yazılımlar, yukarıda belirtilen sebeplerden, en doğru sonuca en kolay biçimde ulaşmak açısından önemlidir.