Hazırlık ve uygulama yöntemi
Mineral yağ içinde süspansiyon haline getirilmiş farmasötik madde içeren numuneler , partiküllerin genişliklerini ölçmek için analiz yapılır.
Şekil 1. 500x yakalanan orijinal görüntü.
Şekil 2 Orijinal Resimdeki Partikül ve Zeminin Ayrılması İşlemi
Şekil 3: Tespit Edilen Partiküllerin Anahatları.
Analiz sonuçları
Filtrenin tüm alanı analiz sırasında taranmıştır. Farklı tanelerin boyutları ASTM E112-13 ye göre ölçülmüş ve sınıflandırılmıştır.
Şekil 4 (Analiz Raporu)
Uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalar,
- Numunede, partikül dağılımının homojen bir şekilde olması gerekmektedir.
- Ölçümlerinizden emin olmak için, cihaz ve yazılım kalibrasyonlarının doğru, yazılımın ölçüm sonuçlarının kontrol edilebilir olduğundan emin olunmalıdır.
Kullanılan ekipmanlar
Şekil 5 : LV100ND Şekil 6 : Motorize Sistem Şekil 7 : Clemex Yazılımı
Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,
- Taneleri en net şekilde görmek için üsten aydınlatmalı mikroskop kullanılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan numuneden net bir görüntü sağlar.
- Bazı yazılımlar modül eklenerek standartlara uygun sonuçları vermekle beraber renk yakalama özelliği olan tüm yazılımlarla otomatik tane boyutu analizi yapmak mümkündür.
- Yazılımın hangi standartların, hangi metodlarını kullanarak ölçüm yaptığını öğrenmek ve mümkünse bunları doğrulamak önemlidir.
- Yazılımlarla uyumlu çalışan kameralar açısından kameranın megapikselinden daha önemli olan detay sensör kalitesidir. CCD veya CMOSIS gibi sensörlerde detay görmek daha mümkünken, özellikle bu sensörlerde ekstra yüksel piksel sayısına sahip kameralar görüntü analizinde kullanılmayan kalıntı piksel, veri işleme sırasında görüntü yavaşlaması ve bilgisayarda donma gibi problemler oluşturabilmektedir.
- Arka arkaya alan tarayan ve tüm ölçüm sonuçlarını topluca gösteren yazılımlar, yukarıda belirtilen sebeplerden, en doğru sonuca en kolay biçimde ulaşmak açısından önemlidir.