HAZIRLIK VE UYGULAMA YÖNTEMİ

Replika yöntemi, ince bir plastik film üzerinde malzemenin topografisi ve mikro yapısı hakkında bilgi veren tahribatsız bir numune inceleme metodudur. Elde edilen replika ışık mikroskobunda ya da elektron mikroskobunda incelenebilir. Normal durumlarda iyi hazırlanmış bir numunede ışık mikroskobunda 50x-1000x arası büyütmede, elektron mikroskobunda ise 5000x büyütmelere kadar incelemeler yapılabilir. Bu bağlamda replika yönteminin nasıl uygulanacağını bize anlatan standart ASTM E1351 standardıdır.  

Numune hazırlama işlemi ASTM E3 standardına göre portatif cihazlar ile yapıldıktan sonra hazırlanan yüzey ASTM E407 standardına göre kimyasal olarak ya da elektrolitik olarak dağlanır. Sonrasında, replika yöntemi ASTM E1351 standardına göre 2 şekilde yapılabilir.

  • Presi numune hazırlama kiti içerisindeki ince plastik film, kit içerisindeki solvent ile ıslatılır ve ıslatılan yüzey, metalografik olarak hazırlanan alana uygulanır.
  • Alternatif olarak metalografik olarak hazırlanan yüzey, Presi kit içerisindeki uygun solvent ile ıslatılır ve plastik ince film bu yüzey üzerine birkaç saniye bastırılır.

 

                                                              Resim 1 : Replika yöntemi ile elde edilmiş 100x mikro yapı görüntüsü.  

 

                                                             Resim 2 : Replika yöntemi ile elde edilmiş 1000x mikro yapı görüntüsü. 

 



ANALİZ SONUÇLARI

Mevcut görüntü analiz sistemine göre tüm metalografik analizler ihtiyaca göre yapılabilir.



UYGULAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

  1. Numunede, hazırlama yönteminden kaynaklı çizikler ne kadar az olursa o kadar kesin sonuçları kolayca alacağınız kesindir.
  2. Ölçümlerinizden emin olmak için, cihaz ve yazılım kalibrasyonlarının doğru, yazılımın ölçüm sonuçlarının kontrol edilebilir olduğundan emin olunmalıdır.


KULLANILAN EKİPMANLAR

Replika yöntemi ile numune hazırlamak için portatif cihazlara ihtiyaç duyulur. Kullanıcı portatif taşıma çantalı Presi Electer Evolution ile zımparalama ve parlatma işlemlerini yapabilir. Ardından yapacağı dağlama işlemi sonrasında Presi replika kiti ile mikro yapıyı kopyalayıp Opto portatif mikroskop ile tüm analizlerini yapabilir. Opto portatif mikroskoba kamera ve görüntü analiz yazılımı da ilave etmek mümkün olduğu için ihtiyaç duyulan metalografik analizler otomatik olarak da yapılıp raporlanabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim 3 : Presi Electer Evolution Portatif Zımparalama ve Parlatma Cihazı

 

Resim 4 : Presi replika numune hazırlama kiti

 

Resim 5 : Opto gelişmiş sistem portatif mikroskop