Hazırlık ve uygulama yöntemi

Arkeolojik kazılarda elde edilen fosil kalıntılarının tahribatsız bir şekilde antropolojik açıdan yani ; İnsan ırklarını,insanın doğuşundan modern hale gelinceye değin geçirdiği biyo-fizyolojik değişiklik ve aşamaları,ırk karışımlarını incelemek için X ray CT (Bilgisayarlı Tomografi ) kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Tahribatsız muayene  yöntemlerinden olan X-Ray CT ile  ( Bilgisayarlı Tomografi) fosil kalıntılarının  hassas bir şekilde kontrol edilmesi mümkündür. Nikon XTH X ray Cihazları ile mikron hassasiyetinde taramalar yapılabilir. Numune manupulator de sabitlendikten sonra gerekli ayarlamalar Radyografi ekranında yapılır. Burada amaç , bütün parçanın bir seferde taranması ve alınabilecek en keskin ve net görüntüsünün alınmasıdır. Parçanın 360° taranması ile penetreli fotoğraflar katı modele çevrilir.

                                                                                                         Şekil 1 : ( X-Ray CT Mantığı )

Tarama sonrası oluşan 3D katı model VG STUDIO MAX yazılımı ile görüntülenir. Fosil kalıntıları bu şekilde 3 boyutlu katı modele çevrilebilir ve biyo- fizyolojik değişimleri incelenebilir.

                                                                                Şekil 2 : ( Örnek Fosil X-Ray 2D ve CT 3D Görüntüsü )

 



Analiz sonuçları

Analiz bize gerçek hayatta yapamayacağımız bir çok olanak sunar. Bazı fosillerin hareket ettirilmesi bile fosile zarar vermektedir. Fakat CT (Bilgisayarlı Tomografi) sonucu elde ettiğimiz modelin istediğimiz yerine bakabilir ; tahribatsız olarak istenilen bölgeden kesit alabilirken ölçümleride yapabiliriz. Taraması yapılan fosilin CAD datasının da çıkartılması mümkündür. STL uzantılı dosya formatı diğer yazılımlar tarafında da işlenebilir.

                                                                            Şekil 3 : ( Örnek Fosil Kesit ve X-Ray CT 3D Görüntüsü )                             



Kullanılan ekipmanlar

    

                Şekil 4 :Nikon XTH 225                                                     Şekil  5: Volume Graphics 3D image yazılımı

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

Mikrofokus özelliğine sahip cihazın tarama hassasiyeti daha iyi olacağından ; yüzey pürüzsüzlülüğü en alt düzeyde olacaktır. Bu sayede ; taramaya bağlı oluşabilecek hatalar en azami düzeyde tutalacaktır. Bu Analiz için Nikon X Ray XTH 225 ve VG (Volume Graphics ) kullanılmıştır. Mikrofokus özelliği ve görüntü keskinleştirmek için  parametre değişimine imkan veren Nikon XTH 225 den alınan görüntüler rahatlıkla VG ( Volume Graphics ) yazılımnda işlenebilecek seviyeye gelmiş olacaktır.