Hazırlık ve uygulama yöntemi

X-Ray  CT ( Bilgisayarlı Tomografi) dental implantoloji alnıda da kullanılmaktadır.  Nikon XTH X ray Cihazları ile , implant vidalarının radyografik olarak taranması ile bu ölçümü mikron hassasiyetinde yapmak mümkündür. Numune manupulator de sabitlendikten sonra gerekli ayarlamalar radyografi ekranında yapılır. Burada amaç  alınabilecek en keskin ve net görüntüsünün ayarlanmasıdır.  Numunenin  360° taranması ile penetreli fotoğraflar katı modele çevrilir.

                                                                                                                 Şekil 1 : (X-Ray CT Mantığı)

İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığından, implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır. İmplantların yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça yüksektir. Diş hekimliğinde çok yaygın kullanım alanı bulma nedeni; tek diş eksikliklerinden, hiç dişi olmaya nhastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilir olmasıdır.

                                                                                                         Şekil 2 : (Örnek İmplantlar)

Üretilen İmplantların ağız yapısına ve diş arasındaki boşluğa uygun olarak yerleştirilmesi gerekmektedir. Burada implant vidasının belirli tolere aralığında olması beklenir. Vida aralığının , morfolojisinin, teknik resimdeki ölçümlerinin uygun olması gerekir.

                                                                                            Şekil 3 : (Örnek İmplant X-Ray CT 3D Görseli )

İmplant vidası üzerinde tüm geometrik ölçümler yapılabilir. X-Ray CT metodu ile iç yapısı görüntülenen implantın tahribatsız olarak uygunluğu kontrol edilebilir.

                                                                                                      Şekil 4 : (Örnek Ölçümlerin Görseli )



Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Parçanın pentre edilebilir olması gerekmektedir. Yoğunluk farkı ve içerdiği malzeme miktarının azami ölçülerde olması daha doğru bir sonuç verecektir.
  2. Parçayı yüksek kalitede taramak daha fazla sonuç verecektir. Yapılan ölçümlerin hassasiyetlerinde sapma miktarları göz önüne alınmalıdır.

         



Analiz sonuçları

Bu şekilde üretilen İmplantın , doğru normlarda üretilip üretilmediğini teyit eder ; istenilen kesitlerde istenilen ölçümleri alabiliriz. Tarama yapılan implatın CAD modelinin çıkartılması da mümkündür.  STL uzantılı CAD datası diğer programlar tarafından içeri aktarılabilir. Bu dosya ile tersine mühendislik ve farklı uygulamalar yapmak mümkündür.

                                                                                                                  Şekil 5 : (Örnek Kesitlerin Görseli ) 



Kullanılan ekipmanlar

X Ray cihazınında tarama hassasiyeti önemlidir. Mikrofokus özelliğine sahip cihazın tarama hassasiyeti daha iyi olacağından ; detayları daha rahat görebileceğiz.Bu analiz için Nikon X-Ray XTH 225 ve VG STUDIO MAX yazılımı kullanılmıştır. Mikrofokus özelliği ve görüntü keskinleştirmek için parametre değişimine imkan veren Nikon XTH 225 den alınan görüntüler rahatlıkla VG ( Volume Graphics ) yazılımnda işlenebilecek seviyeye gelmiş olacaktır.

 

                                         Şekil 6:Nikon XTH 225                                   Şekil 7: Volume Graphics 3D image yazılımı