Hazırlık ve uygulama yöntemi

Yalnizca fiziki modeli bulunan ürünlerin tasarımının iyileştirilmesi veya analiz edilmesi amaciyla bilgisayar modeline aktarılmasıdır. Genelde ölçüm cihazları parça yüzeyinden prob ya da lazer yardımıyla tarama yapar. Girift yapılı parçalarda içderinlikler de ki radiuslu bölgelerin ve geometrik şekillerin taranması son derece zordur. Nikon XTH X ray cihazları ile , parçanın tamamının radyografik olarak taranmasını mikron hassasiyetinde yapmak mümkündür. Numune manüpulator de sabitlendikten sonra gerekli ayarlamalar Radyografi ekranında yapılır. Bütün parça bir seferde taranabilecek ve en keskin, net görüntü alınacak şekilde tarama işlemine başlanır. Parçanın 360° taranması ile penetreli fotoğraflar katı modele çevrilir.                        

                                                                                     Şekil 1 : (X-Ray CT 3D Data Görüntüsü )

Alınan katı model dosyası VG STUDIO MAX yazılımı ile nokta bulutu formatı .STL dosyasına dönüştürülür. Bu nokta da tarama yapılan data nın kalitesi ön plana çıkmaktadır. Hassas bir taramadan oluşacak STL datası VG STUDIO MAX yazılımı sayesinde daha da kaliteli hale getirilebilir. CAD datası programın numune dış yüzeyini nokta bulutları ile örmesi şeklinde oluşmaktadır.

                                                                                           Şekil 2 (CAD Dönüştürme Sekmesi)

Parçanın dış yüzeyi Volume Graphics yazılımı ile hassas bir şekilde örülerek en iyi STL datası çıkartılır. Bu işlem sonunda parçaya ait CAD dosyası elde edilmiş olacaktır.  Elde edilen STL dosyası diğer yazılımlar . (Catia, Solidworks, Proengineer vb.) tarafından import edilebilir ve işlenebilir özelliktedir.

                                                                                                                      Şekil 3 ( Oluşturulan .STL Datasi )



Analiz sonuçları

Tarama yapılmış nesnelerin nokta bulutu oluşturulduktan sonra işlenebilir bir yüzeye dönüştürülmesin de farklı CAD programlarından destek alınır. (Catia, Solidworks, Proengineer) CAD modelinden yola çıkarak örneğin talaşlı imalat yönteminde CNC programlama ile fiziki model elde edilmiş olur. Ek olarak VG STUDIO MAX yazılımı ile parça da ki istenilen geometrilerin hassas bir şekilde ölçümleri de yapılabilir.

                                                                                          Şekil 4 (X-Ray CT + .STL Datası )

 



Kullanılan ekipmanlar

                         

                         Resim 1: Nikon XTH 225                                                    Resim 2: Volume Graphics 3D image yazılımı

 

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

  1. Parça eğer boyutlandırılacaksa, X ray cihazı parçayı yüksek hassasiyette taraması gerekmektedir. Nikon XTH 225 modeli Mikro fokus spot size ‘ a ( 3-5 µ) a sahip olduğu için parça hassasiyeti istenilen değerleri karşılamaktadır.
  2. Parçanın yoğunluğu , X ray Cihazının penetre edebilme gücünden daha düşük olmalıdır. Parça ,penetre gücünden daha yüksek bir yoğunluğa sahip ise ;Kv bakımından bir üst model X ray cihazına geçilmesi gerekmektedir.
  3. Boyutsal ölçüm yapılacak yazılımın , CAD data karşılaştırma ve referanslamayı destekler nitelikle olması gerekmektedir.