Hazırlık ve uygulama yöntemi

Balların niteliği ve niceliğini, içindeki polen çeşitliliği ve o polenlerin yüzde dağılımı gösterir. Bir balı isimlendirmek için ; o bal içerisinde hangi polen fazla ise o adı alır. Bir bal numunesi içerisinde yüzlerce polen vardır. Balın tadı ve kalitesi ayrıca içerdiği polen dağılımyla doğru orantılıdır. Hazırlanan preparatta polenlerin mümkün olduğunca birbirinden uzak olması istenir. Polenler in tek bir katman üstünde olması , yapılan analizin doğrulanabilirliğini artıracaktır.

 

 



Analiz sonuçları

Polen Analizinde temel amaç, polenleri saymak ; türü belirlenmiş polenleri kendi içinde sınıflandırmaktır. Bu sayede, polen içersindeki % dağılımından balın cinsini , polen çeşitliliğinden ise balın kalitesini belirlemiş oluruz.

 

Analiz esnasında , görüntüde ,sınırlarda kalmış yarım polenler analize katılmamalıdır. Morfolojisi belirli olmayan polenlerin standart sapmayı kötü yönde etkilemesi ihtimaldir. Bu analiz otomatik tabla ile yapılması daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Manuel olarak yapılan analizde , aynı poleni birden fazla sayma durumu olabilir.

 

 

 

 

 



Kullanılan ekipmanlar

                     

 

      Şekil 6 :  LV100ND                   Şekil 7 : Motorize Sistem                                               Şekil 8 : Clemex Yazılımı

 

Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,

  1. Polenleri en net şekilde görmek için alttan aydınlatmalı mikroskop kullanılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan cam preparattan ışık numune den geçerek net bir görüntü sağlar.
  2. Manuel sayım çok zor olacağı için motorize sistem gereklidir. Motorize sistem ile numuneyi tamamen tarayarak tüm polenleri yakalayabiliriz.
  3. Yazılım , otomatik analize ve analiz içinde mudaheleye elverişli olmalıdır. Bu sayede, gözden kaçan noktalar düzeltilebilir.