Balların niteliği ve niceliğini, içindeki polen çeşitliliği ve o polenlerin yüzde dağılımı gösterir. Bir balı isimlendirmek için ; o bal içerisinde hangi polen fazla ise o adı alır. Bir bal numunesi içerisinde yüzlerce polen vardır. Balın tadı ve kalitesi ayrıca içerdiği polen dağılımyla doğru orantılıdır. Hazırlanan preparatta polenlerin mümkün olduğunca birbirinden uzak olması istenir. Polenler in tek bir katman üstünde olması , yapılan analizin doğrulanabilirliğini artıracaktır.
Polen Analizinde temel amaç, polenleri saymak ; türü belirlenmiş polenleri kendi içinde sınıflandırmaktır. Bu sayede, polen içersindeki % dağılımından balın cinsini , polen çeşitliliğinden ise balın kalitesini belirlemiş oluruz.
Analiz esnasında , görüntüde ,sınırlarda kalmış yarım polenler analize katılmamalıdır. Morfolojisi belirli olmayan polenlerin standart sapmayı kötü yönde etkilemesi ihtimaldir. Bu analiz otomatik tabla ile yapılması daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. Manuel olarak yapılan analizde , aynı poleni birden fazla sayma durumu olabilir.
Şekil 6 : LV100ND Şekil 7 : Motorize Sistem Şekil 8 : Clemex Yazılımı
Ekipman seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar,
İnternet sitemizde çerez kullanılmaktadır. Çerezler hakkında detaylı bilgi için Çerez Politikası’nı inceleyiniz. Devam etmeniz halinde çerez kullanımına izin verdiğinizi kabul edeceğiz.